Ettevalmistused pastamasina kasutamiseks
1. Kinnita masin lauale/tööpinnale. Selleks paiguta kaasasolev klamber masina küljel asuvasse avausse ning kruvi masin kindlalt laua/tööpinna ääre külge.
2. Lisalõikuri kinnitamiseks aseta see kohakuti selleks ettenähtud avaustega masinal ning libista seade sujuvalt kohale.
3. Kinnita käepide masina avausse, mis asub seadistusnupu vastasküljel.
4. Esmakordsel kasutamisel puhasta masin lapiga. Sisesta väike kogus tainast, rulli see läbi kõigi rullikute ning viska esimesed paar taignaplaati ära. See tegevus peaks eemaldama kõik õli ja mustuse jäägid enne masina kasutamist.
Pastataigna valmistamine
Värske pastataigen on koduse pasta põhielement. See taigen on sobilik nii pastaplaatide kui ka lintpasta valmistamiseks. Mõlemaid pastatüüpe saab valmistada käesoleva masinaga.
Ligikaudne juhend taignas kasutatavate ainete koguste kohta: kuuele inimesele kasuta 4 muna ja 500g jahu.
Kalla jahu kaussi. Tee jahu keskele auk, millesse lisa munad. Vahusta munad kahvliga, kaasates aegajalt natuke kõrvalolevat jahu. Jätka tegevust kuni munad ja jahu on omavahel täielikult segunenud.
Kui segu on liiga kuiv ja tükiline, lisa pisut leiget vett. Kui segu on liiga vedel, lisa pisut jahu. Võta taigen kausist ja aseta õrnalt jahusele tööpinnale. Sõtku tainast sõrmedega kuni see on täielikult ühtlane.
Märkus: Hea tainas ei tohiks kleepuda sõrmede külge.
Aseta tainas rätikule ja lõika väiksemateks tükkideks. Soovitame lõigata korraga 2-3 umbes 1cm paksust tükki, et tainas liiga kiiresti ei kuivaks.
Värvilise pastataigna valmistamine
Pasta võib olla erivärviline olenevalt sellest, milliseid koostisosi kasutada. Kaks kõige populaarsemat neist on:
Roheline pasta – valmistatud spinatiga. Iga 500g jahu kohta kasuta 250g spinatit. Keeda spinat, peale keetmist nõruta välja vesi ning püreesta spinat. Püree lisa pastataignale.
Punane pasta – valmistatud tomatitega. Iga 250g jahu kohta kasuta üks supilusikas tomatipüreed. Kuumuta püree kastrulis ja lisa pastataignale.
Erinevat tüüpi pasta valmistamine
Keera masina küljel asuv seadistusnupp asendisse 1. Selleks tõmba nupp väljapoole ja keera seda seni, kuni kaks rullikut on täielikult avatud. Rulli üks kogus tainast käepidet keerates rullikute vahelt
läbi. Korda tegevust 6-8 korda tainast vahepeal kokku voltides. Vajadusel puista taignale pisut jahu, et see kokku ei kleepuks.
Seejärel keera seadistusnupp järgmisse asendisse ning rulli taigen läbi rullikute ilma seda kokku voltimata. Jätka rullikutevahelise ava suurust pidevalt vähendades kuni oled saavutanud soovitud taignapaksuse. Kui pastataigen on rullitud liiga pikaks ning seda on keeruline käsitseda, lõika see kaheks osaks. Lõika taigen nuga kasutades Sulle sobivaks pikkuseks ning aseta taigen rätikule, et see liigselt ei kuivaks.
Eemalda käepide ning aseta see soovitud liiki pasta lõikuri kõrvalolevasse avausse. Rullikutele kõige lähemal olev avaus on tagliatellede valmistamiseks, järgmine fetuccini jaoks.
Tainast läbi lõikuri rullides keera käepidet aeglaselt. Kui taigen on liiga pehme, võib masinal olla probleeme selle lõikamisega. Sellisel juhul puista taignale pisut jahu või jäta see umbes kümneks minutiks seisma ning katseta siis uuesti. Ära lase pastal liigselt kuivada, ka sellisel juhul võib masinal tekkida probleeme selle lõikamisega.
Kui pasta on valmis, puista sellele pisut jahu ning jäta enne valmistamist suurele pinnale kuivama.
Pastamasina puhastamine
Puhasta masin peale iga kasutamist harja või kuiva lapiga. Väike nõuanne: puhasta masinat rullikute vahelt lappi aeglaselt läbi lastes. Ära pane näppe, nuga või muid teravaid esemeid rullikute vahele. Puhasta masinat ainult pühkides. Ära pese seda ei käsitsi ega nõudepesumasinas. Kui vajalik, tilguta lõikurite otstele pisut vaseliinõli, ei hõlbustada rullikute liikumist. Lisalõikur on kergesti masina küljest eemaldatav seda ettenähtud suunas libistades.