Pole saladus, et malmist kööginõudel on alati olnud „eluaegse“ nõu kuulsus. Inimesed, kes kasutavad malmist potte, usuvad raudkindlalt, et malmpotis valminud toit maitseb paremini. Aga… kuidas on valatud alumiiniumiga? Kuigi see on vähem tuntud kui raudne kolleeg, esitab see väljakutse malmile.
Olenemata sellest, kas olete kodukokk või proff, valualumiiniumist kööginõu võib olla teie uus parim sõber. Kui olete malmi fänn, ärge kartke valualumiiniumi proovida. Aga hoiatame ette – te ei pruugi kunagi malmi uuesti kasutada!
Lihtsustamiseks koostasime käepärase juhendi, mis kaalub malmist ja valatud alumiiniumist köögitarvete plusse ja miinuseid, et näha, kuidas neid mõlemaid võrrelda jõudluse, kaalu, vastupidavuse ja muu osas.
Omadused, mida pajanõu valimisel arvestada:
- Kaal
- Ühilduvus
- Soojusjuhtivus
- Hooldus
- Maksumus
- Vastupidavus
Valatud alumiinium vs malm: kaal
Esimene asi, mida meie MasterClassi valatud alumiiniumist pajanõusid kasutades märkate, on nende kerge kaal! Kui olete kunagi proovinud malmpanni ühe käega tõsta, siis teate, millest me räägime.
Malmi valmistatakse raua sulatamise ja süsiniku lisamise teel, mille tulemuseks on raske ja tihe materjal, mida võiks vabalt kasutada ka uksestopperina. Valualumiinium seevastu valmib alumiiniumi sulatamisel ja vormi valamisel, mille tulemusena tekib ülikerge materjal.
Malmist kööginõud on paksemad kui valatud alumiiniumist. See aga suurendab nende kaalu. See paksus on vajalik soojuse säilitamiseks, kuid muudab selle ka raskemaks. Seevastu valatud alumiiniumi saab muuta õhemaks, tagades samas suurepärase soojusjaotuse.
Valatud alumiiniumist nõuga on teil vabadus süüa teha, ilma et tunneksite end nagu jõusaalis.
Valatud alumiinium vs malm: ühilduvus
Üldiselt saavad malmist köögitarbed hakkama peaaegu kõigi soojusallikatega, sealhulgas gaasi-, elektri- ja isegi induktsioonpliidiplaadiga. Aga, kas teadsite? Ka valatud alumiiniumist pajanõud saavad sellega hakkama.
Valualumiiniumist ja malmist nõudega toiduvalmistamise üks peamisi eeliseid on see, et saate süüa teha pliidiplaadil ja seejärel kohe ka ahjus. Niisiis, hauta liha pliidil, seejärel küpseta ülejäänud koostisaineid ahjus aeglaselt (kuni 200 °C), kuni toit on suussulavalt pehme.
Lõpptulemused on mõlemal juhul oivaliselt head, ainult et valatud alumiiniumist nõuga on tänu nõu kergusele pliidiplaadilt ahju tõstmine oluliselt lihtsam!
Valatud alumiinium vs malm: soojusjuhtivus
Toiduvalmistamisel on kuumuse jaotus võtmetähtsusega. Te ei soovi, et toidu ühel poolel oleks kõrbenud tükke ja teisel pool alaküpsenud tükke.
Malm on tuntud oma soojuse säilitamise võime poolest, mis on teoreetiliselt suurepärane, kuid see võib põhjustada ka kõrbenud kohti toiduvalmistamisel. Valualumiinium jaotab soojust aga ühtlasemalt, mis tähendab, et teie toit valmib kõikjalt täiuslikult.
Miks? Valualumiiniumist õhem konstruktsioon võimaldab tõhusamat soojusjaotust kui paksemal malmil, mille soojenemine võib võtta kauem aega ega pruugi soojust nii ühtlaselt jaotada.
Valatud alumiinium vs malm: hooldus
Malm vajab korralikku hooldust regulaarselt ja erilist hoolt, et vältida roostetamist ning säilitada oma mittenakkuvad omadused, mis võib kodukokkade jaoks olla aeganõudev ja hirmutav. Veel üks malmist pajanõude puhastamise väike miinus on see, et neid ei saa pesta nõudepesumasinas ning neid tuleb iga kord käsitsi pesta.
MasterClassi valatud alumiiniumist pajanõud nõuavad aga minimaalset hooldust, sest neil on kaks kihti esmaklassilist mittenakkuvat katet, mis on kriimustuskindel ja vajab küpsetamiseks vähe või üldse mitte õli.
See muudab ka puhastamise lihtsamaks. Lihtsalt loputage pajanõu sooja seebiveega või pistke see nõudepesumasinasse, et puhastamine poleks tülikas.
Valatud alumiinium vs malm: maksumus
Kui tegemist on kööginõudega, võib hind olla ostuotsuse tegemisel peamine tegur. Malm on üsna kallis, eriti kui otsite kvaliteetseid nõusid. Valualumiinium on seevastu palju soodsam.
See ei tähenda, et peaksite soodsa hinna nimel ohverdama vastupidavuse või töövõime. MasterClassi valatud alumiiniumist pajanõud on sama head kui teie tavalised malmist kööginõud, sisaldades mõningaid lisaeeliseid.
Tegelikult oleme pottide kvaliteedis nii kindlad, et pakume täielikuks kindlustundeks eluaegset garantiid!
Valatud alumiiniumist vs malmist pajanõud: kumb on võitja?
Kuigi malmist kööginõudel võivad olla oma eelised, on meie alumiiniumist valatud kööginõude eelised hoopis midagi muud. Need nõud on kerged nagu sulg, vajavad vähe hooldust, neid on kergem puhastada… ja neil on parim soojusjaotus, et valmistada vaevata suussulavaid hautisi.
Valik valualumiiniumist pajanõusid ja panne meie e-poes:
Algselt ilmunud 30.03.2023 Cook Serve Enjoy blogis (Alvaro D)