Taani pannkoogipallid (æbleskiver)

Taanlastelt alguse saanud ja üle maailma populaarsust kogunud pannkoogipallidega ‘æbleskiver’ saab pannkoogihommikud põnevamaks muuta. Taanis on æbleskiveri söömine osa jõuludeks ette valmistamisest, aga miks mitte süüa neid ka muul ajal! Täita saab neid põnevaid pontšikulaadseid pannkooke õuntega, moosiga, martsipaniga – mille järgi parajasti isutab. Retseptis oleme välja toonud õuntega variandi, on ju otsetõlge taani keelest ka ‘õunaviilud’.

Koostisosad

  • 2 õuna, kooritud ja tükeldatud väikesteks kuubikuteks
  • 2 muna
  • 2 sl võid, lisaks võid panni määrimiseks
  • 2 tl jahvatatud kaneeli
  • 1 sl suhkrut
  • 270 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 350 ml petti
  • Tuhksuhkrut

Valmistamine

Kuumuta æbleskiver panni keskmisest kuumemal plaadil (panni parajat kuumust saad kontrollida tükikese võiga – kui see pannil säriseb, on pann õigel temperatuuril).

Samal ajal, eraldi potis/pannis pruunista õunatükid võiga, kuni need on pehmenenud. Seejärel puista õunad üle kaneeliga.

Vahusta munavalged kõvaks vahuks. Eraldi kausis klopi munakollased koos suhkruga ühtlaseks seguks. Sõelu jahu ja küpsetuspulber omavahel kokku ning vähehaaval lisa see koos petiga munakollase-suhkru segule. Soovitatavalt lisa jahusegu ja petti vaheldumisi poole klaasi kaupa. Seejärel sega õrnalt tainasse ka vahustatud munavalged.

Vähenda pliidi kuumust keskmisele temperatuurile ning pintselda panni lohud võiga. Lisa supilusikatäis tainast igasse lohku (täida umbes pool lohust), selle peale tõsta tükike või kaks pruunistatud õuna, siis lisa veel tainast peale, et õun oleks kaetud ja lohk täidetud. Lase pannkoogil küpseda, kuni koogi ääred pruunistuvad ning hakkavad lohkude küljest lahti tulema. Seejärel pööra pallike ümber (võid noa või puitvardaga õrnalt külgedelt kaasa aidata) ja küpseta lõpuni – umbes 2 minutit. Tõsta pannkoogipallid pannilt ja puista serveerimisel üle tuhksuhkruga.

Neid pannkoogipalle saab ka teha seest õõnsana ilma õunu kasutamata. Selleks vala tainast lohku 3/4 ulatuses. Paari minuti möödumisel, kui taina alumine pool on pruunistunud, keera tainast ettevaatlikult lohus ning jätka nii ümberringi, kuni kook on ühtlaselt pruunistunud. Kõige lihtsam on sellisel juhul tainast lohus pöörata näiteks puidust grillvarraste abil.

Kasutatud tooted

Kommenteeri

Hiljutised postitused

Shopping Cart
Scroll to Top